Bij uitdagingen in je organisatie is het soms fijn om wat hulp van buitenaf te krijgen. Maar dan wel graag door iemand die jouw branche goed kent. Toch....? Maar of dat nu wel zo handig is? Je hebt immers een organisatie vol met mensen uit jouw branche.

Als trainer en interimmanager heb ik de afgelopen jaren veelvuldig bij verschillende opdrachtgevers en evenveel branches in de keuken mogen kijken. Supergaaf! En erg leerzaam. Maar daarnaast heb ik vooral ervaren dat het voor de opdrachtgevers vaak heel waardevol is om iemand van buiten de branche over de vloer te krijgen.

Domme vragen

In de beginfase van een opdracht kan je als buitenstaander namelijk volledig onbevangen 'domme' vragen stellen. Voorkennis zit al snel in de weg om nog met een frisse blik te kunnen kijken. Je hebt dan immers dezelfde 'bril' op als de medewerkers die al heel lang hebben en maar o-zo moeilijk kunnen af zetten. En daarmee is het risico levensgroot dat je dezelfde aannames doet en vergeet om kritische vragen te stellen. En niet zelden blijkt dat het antwoord op die vragen nu juist minder vanzelfsprekend zijn dan je in eerste instantie aanneemt.

Frisse blik

Laat dus eens met een frisse blik naar je organisatie kijken: Hoe verloopt in de organisatie de samenwerking? Hoe wordt er leiding gegeven? Hoe onderscheid de organisatie zich op de markt? En hoe zitten de propositie en verdienmodellen in elkaar? Uit ervaring kan ik vertellen dat de gesignaleerde uitdaging veelal niet het primaire probleem, maar slechts één van de meest zichtbare symptomen is.

Daarom is het zo zinvol om eens met een nieuwe frisse bril naar je organisatie te laten kijken. En dan juist door iemand die niet zoveel branche kennis, maar wel de juiste competenties en een berg kennis en ervaring (vanuit andere branches en organisaties) meebrengt.

Competenties

Zoek je een trainer, adviseur of interimmanager, kijk dan vooral naar deze competenties:

  • Een gezonde dosis nieuwsgierigheid
  • Analytisch vermogen om snel complexe vraagstukken te doorgronden
  • Goed kan luisteren en duidelijk communiceert
  • Organisatiesensitief en integer is
  • Sociale vaardigheden en overtuigingskracht combineert
  • Een heldere visie heeft
  • En goed kan plannen, organiseren en coachen

Een greep uit onze opdrachtgevers

cms/images/customers/Ball.png
cms/images/customers/Eneco_logo.png
cms/images/customers/ICM-logo-z-pay-off-370x211.png
cms/images/customers/Logo-Oranjedak.png
cms/images/customers/Van_Duijnen_transparent.png
cms/images/customers/dentaid-logo-imatge-gran.png
cms/images/customers/eight-lakes-logo-complete.png
cms/images/customers/flash.png
cms/images/customers/joulz.png
cms/images/customers/lister.png
cms/images/customers/logo-Dolmans-nieuw.png
cms/images/customers/sponsor-livewords.png
cms/images/customers/telecom_PNG.png
cms/images/customers/van-duynen.png
cms/images/customers/verdouw.png
cms/images/customers/vomi.png